Vljudno vabljeni na vrhunske kitarske prireditve - Mednarodni festival kitare Postojna !

 
Guitar Festival Postojna 2015


Xhevdet Sahatxhija

Xhevdet Sahatxhija je diplomiral na Glasbeni akademiji v Zagrebu v razredu prof. Darka Petrinjaka. Več let je kot profesor kitare poučeval na „Glasbeni šoli Pavla Markovca“ v Zagrebu, danes pa je predavatelj na „Glasbeni akademiji v Zagrebu“ in izredni profesor na „Fakulteti za umetnost v Prištini“. Izobraževal je cele generacije mladih kitaristov, med katerimi so mnogi osvojili visoke nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih in so postali priznani umetniki in glasbeni pedagogi. Sodeloval je na številnih renomiranih festivalih: Anna Amalia v Weimarju (Nemčija), Guitar Art Festival (Srbija), Enrico Mercatali v Gorici (Italija), Mörski festival in Svirel (Slovenija), Sarajevo Guitar Fest, Split Guitar Fest, Omiš Guitar Fest, Daleki akordi, Porečki tirando itd.

Xhevdet Sahatxhija je dobitnik letne nagrade Hrvaškega društva glasbenih in plesnih pedagogov za leto 2004. V letih od 2003 do 2009 je bil vodja strokovnih srečanj učiteljev kitare in mentor mladim predavateljem, trenutno pa je tudi predsednik HUGIPa (društvo hrvaških učiteljev kitare). Od leta 2009 do leta 2014 je bil ravnatelj glasbene šole v Novski in hkrati vodil mednarodne poletne šole za kitaro v Pučišćih, v Milni na Braču ter v Poreču. Je tudi umetniški direktor festivala „Peja International Guitar Festival“.

Prof. Sahatxhija je redni član ocenjevalnih žirij mnogih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj. Poleg predanega in izjemno uspešnega pedagoškega dela tudi nastopa kot solist ali član raznih komornih skupin tako doma, kakor tudi v tujini.

Zajokala je kitara
Razbijajo se čase
zarje jutranje
Zajokala je kitara
Utišati jo,
to nada je prazna,
ker utišati ne da se.
Njen jok monoton je
kot vode curljanje,
kot vetra ihtenje,
čez snežne poljane.
Utišati jo,
to nada je prazna.
Po tistem se joče,
kar je daleč.
Po pesku žarečega juga,
ki po belih kamelijah tarna.
Po večeru brez jutri,
po puščici brez tarče
O kitara!
Srce, ki ranilo
ga je mečev petero.

F. Garcia Lorca

 

www.guitarslovenia.com 

Copyright 2012 / Vse pravice pridržane

 Izdelva Studio Intera