WEIMARSKI KITARSKI KVARTET

Program

Renesančne skladbe

 
William Brade (1560 - 1630): DES ROTSCHENKEN TANTZ
 
Orlando Gibbons (1583 - 1625): FANTAISIE
 
Thomas Morley (1557 - 1602): JOYNE HANDS
                                                                                                    THE FROG GALLIARD 
    Clara Schumann (1819 – 1896): PRELUDIJ IN FUGA v fis - molu
 
Fanny Hensel (1805 - 1847): MÉLODIE op. 5, št. 4
 
Nigel Westlake (*1958): SIX FISH
1. Guitarfish
2. Sunfish
3. Spangled Emperor
4. Sling-Jaw Wrasse
5. Leafy Sea Dragon
6. Flying Fish
 
Olga Amelkina - Vera (*1976): NEBULAE

 
 
***************************************************************************************
 

 
Patrick Roux (*1962): COMME UN TANGO
 
Andrew York (*1958): SPIN

Leo Brouwer (*1939): TOCCATA
                                                                                                  CUBAN LANDSCAPE WITH RAIN
 
Sérgio Assad (*1952): UAREKENA
 


Weimarski kitarski kvartet je bil ustanovljen spomladi leta 2015, sestavljajo pa ga štirje mladi glasbeniki iz razreda prof. Thomasa Müller-Peringa na Univerzi za glasbo Franz Liszt Weimar. Poleg skupnega šolanja, se njihove življenske poti srečujejo tudi zaradi mnogih drugih skupnih pogledov, s katerimi se še bolj enovito združujejo v harmonično skupino.
Hkrati se vsak od četverice ponaša z edinstvenim poreklom in glasbeno kariero:
 
Stephanie Jones je končala dodiplomski študij na Avstralski nacionalni Univerzi in je do sedaj posnela že dva samostojna albuma. Osvojila je vrsto nagrad na raznih kitarskih tekmovanjih, med drugim 2. mesto na uglednem Mednarodnem kitarskem tekmovanju Adelaide leta 2012, pridobila je naslov "Virtuoza leta" preko nacionalnega natečaja Fine Music Network 2014 in zmagala na Mednarodnem kitarskem tekmovanju Hannabach leta 2016. Od leta 2015 je Stephanie tudi štipendistka avstralskega glasbenega sklada za študije v tujini.
 
Slovenska kitaristka Karmen Štendler je s študijem kitare pričela na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato pa študij nadaljevala v Nemčiji (Stuttgart, Weimar) in Španiji (Zaragoza). Je večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj, poleg solo koncertne kariere pa niza uspehe še v različnih komornih zasedbah. Njen prvi solo CD je izšel januarja 2016.
 
Hanna Link je študirala naprej pri profesorju Thomasu Königsu v Nürnbergu, potem pa formalno glasbeno izobraževanje zaključila v Weimarju. Dve leti je poučevala na Univerzi za glasbo v Nürnbergu kot predavateljica komorne glasbe in klasične kitare kot stranski predmet. Hanna se je dodatno izpopolnjevala in bila deležna dragocenih umetniških navdihov s strani mojstrov, kot so: Ricardo Gallen, Carlo Marchione in Alvaro Pierri.
 
Že od zgodnjih otroških let je Jakob Schmidt iz Friedberga na Bavarskem nizal številne uspehe na kitarskih tekmovanjih. Od leta 2011 študira v Weimarju, redno pa se usposablja še na mojstrskih tečajih mednarodno uveljavljenih kitaristov: Olaf Van Gonnissen, Paolo Pegoraro, Sergio Assad in Tilman Hoppstock. Kot solist in še posebej v kitarskem duu Kaiser-Schmidt je Jakob koncertiral širom Evrope in celo v Braziliji.
 
K oblikovanju tehnične izenačenosti in umetniške dovršenosti Weimarskega kitarskega kvarteta so svoje izkušnje prispevali mentorji: Thomas Müller-Pering, Ricardo Gallén in Hans-Werner Huppertz. Pod njihovim vodstvom so štirje mladi solisti s svojo zagnanostjo ter osebnim pristopom k delu uspeli razviti edinstven in prepoznavan zvok. Ta posebna kombinacija štirih različnih glasbenih značajev je očarala poslušalce na koncertih v Aachnu, Nürnbergu, Augsburgu, Bambergu in Weimarju.