Kitarski orkester - Dávid Pavlovits (H)
Dávid Pavlovits
Dávid Pavlovits
Madžarski kitarist in skladatelj Dávid Pavlovits je začel igrati kitaro pri 17-ih in že po treh letih učenja osvojil nagrado na mednarodnem kitarskem tekmovanju (Žory, Poljska). Dve leti kasneje je zmagal na danes najstarejšem tekmovanju v Evropi, »Esztergom Guitar Festival«. Vodilni poljski dnevni časopis, "Gazeta" ga je opisal kot osebnost "blizu genija". Nastopil je v več kot 30 državah, vključno z najuspešnejšim recitalom v Carnegie Hall v New Yorku in bil nagrajen z »ARTISJUS«-nagrado za dejavnost v sodobni glasbi.

Kitaro in kompozicijo je študiral na »Konservatoriju Franza Liszta« v Szegedu, najpomembnejši vpliv v času študija na Madžarskem pa je imel nanj profesor Ede Roth. Študiral je na Akademiji za glasbo v Darmstadtu in diplomiral z odliko, pozneje je diplomiral tudi na Univerzi Gutenberg v Mainzu ter Visoki šoli za glasbo v Münchnu. Poleg rednega študija se je izpopolnjeval še pri mojstrih: Tilman Hoppstock, Olaf Van Gonnissen, Walter Schumacher (kitara), Lajos Huszár, Heinz-Wieland Kurz (kompozicija), Grigorij Gruzman (klavir).

Udeleževal se je mojstrskih tečajev pri izjemnem skladatelju Leu Brouwerju, ki je sicer pri njegovem komponiranju imel zelo pomembno vlogo.

Od leta 1993 je bil nagrajenec na različnih glasbenih tekmovanjih, kot so v Žory, Poljska (odlika), 13. Esztergom mednarodno kitarsko tekmovanje (1. nagrada), Glasbeno tekmovanje Budimpešte (2. nagrada), Mednarodno kitarsko tekmovanje na Kreti, Grčija (2. nagrada) in Skladateljsko tekmovanje Viareggio (odlika). Leta 1999 je prejel tudi "Zoltán Kodály" štipendijo za skladatelje.

Vse od leta 1996 poučuje kitaro, glasbeno teorijo in glasbeno zgodovino, nedavno pa je postal celo predavatelj na Fakulteti za glasbo Univerze v Szegedu. Dávid Pavlovits je na »Nemškem inštitutu« z velikim uspehom predstavil svoje glasbene seminarje na teme, kot so klavirska in orkestralna dela Ludwiga van Beethovna in glasbeno ozadje Thomas Mannovega »Doktorja Fausta«. Doktorski naziv je pridobil leta 2006 na Akademiji za glasbo v Cluju (Romunija) z dizertacijo: "Albeniz, Granados in Segovia: Vpliv španske romantike na razvoj kitare".

Leta 1994 je pričel s solo koncertnimi turnejami ter s snemanji radijskih in televizijskih oddaj v skoraj vseh državah Evrope, Latinske Amerike in ZDA, koncertiral je v pomembnih kulturnih središčih, kot so New York, Los Angeles, Washington D.C, Puerto Rico, Mexico City, Rim, Firence , Leipzig, Aachen, Frankfurt, Ženeva, Pariz, Edinburgh, Sheffield, Dunaj, Bukarešta, Minsk, Moskva, Beograd, Ankara, Varšava in Budimpešta. Posebej uspešen je bil njegov solistični recital v Carnegie Hall v New Yorku, leta 2005. Po vsem svetu vodi mojstrske tečaje v angleškem, nemškem, francoskem, ruskem, italijanskem in španskem jeziku in je reden član žirij na mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Njegovo prvo zgoščenko, ki vsebuje avtorska dela ter priredbe in je bila objavljena leta 2000, je kritika »Gramofon magazine« označila kot delo "z bogato fantazijo, izjemnim občutkom za obliko in sposobnostjo za karakterizacijo."

Pavlovits je dejaven tudi kot skladatelj, saj je objavil veliko število kitarskih skladb v strokovnih revijah in pri raznih založnikih. Njegovih »11 Amethystes« za kitaro, delo je založila družba Ricordi & Co. (urednik Verdijevih oper), je bilo izvajanih že po vsej Evropi. »Prstni odtisi«, pisani po navdihu iz madžarske ljudske glasbe, so prvi ciklus te vrste, komponiran za kitaro. Glasbeni jezik njegovih skladb vsebuje pogosto politonalne in poliritmično elemente; v delu »Stormbird sonata« (uredila jo je založniška hiša Doberman-Yppan/Kanada) je skladatelj v veliki meri črpal navdih v pesnitvi »Zuu«, pesmi iz babilonske mitologije.

 
_______________________________________________________


Nagrade in priznanja

1993 Mednarodno kitarsko tekmovanje Žory (PL); posebna nagrada za najboljšo interpretacijo B. Budzinskyga, "5 improvizacij"

1994 Glasbeno tekmovanje Budimpešte, Akademija za glasbo v Budimpešti (H), 2. nagrada

1995 Mednarodno kitarsko tekmovanje Esztergom, 1. nagrada

1996 Štipendija fundacij »George Soros« in »Pro Szeged«

1998 Skladateljsko tekmovanje Viareggio (Italija); nagrada za »Stormbird sonato« za kitaro

1999 Štipendija "Zoltán Kodály" za skladatelje, nagrada madžarskega ministrstva za kulturo

1999 Nagrada župana mesta Darmstadt, Nemčija

2002 »DAAD« štipendija Visoke šole za glasbo in gledališče, München, Nemčija

2003 - 2006 Madžarsko-romunska državna štipendija za doktorski program na Akademiji za glasbo v Cluju, Romunija

2008 nagrada mesta Szeged, 2010 nagrada madžarskega ministra za kulturo, 2011 »ARTISJUS« nagrada za sodobno glasbo