Duo Mojca Vedernjak (SLO/CH), mezzosopran in Žarko Ignjatović (SLO), kitara
Mojca Vedernjak in Žarko Ignjatović
Mojca Vedernjak in Žarko Ignjatović

PROGRAM


Fanny Hensel (1805 – 1847)                                 FISCHERS KLAGE - Ribičeva tožba
                                                                              DER MAIABEND - Majski večer op. 9/5
                                                                              FERNE - Dálj
                                                                              DIE MAINACHT - Majska noč op. 9/6
                                                                              UND WÜSSTEN'S DIE BLUMEN – Če bi rože vedele op. 9/10
                                                                              ZWISCHEN GAETA UND CAPUA – Med Gaeto in Capuo 
                                                                              (Priredba za glas in kitaro: Guido Böger)
 

Fernando Sor (1778 - 1839)                                  LE CALME – Spokojnost op. 50
                                                                               (Kitara solo)


Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)         AUF FLÜGELN DES GESANGES – Na krilih pesmi  op. 34/2
                                                                              ERSTER VERLUST – Prva izguba op. 99/1
                                                        VENEZIANISCHES GONDOLLIED - Beneška gondoljerska pesem op. 57/5
                                                                              PAGENLIED – Paževa pesem
                                                                              NEUE LIEBE – Nova ljubezen op. 19/4
                                                                              (Priredba za glas in kitaro: Ansgar Krause) 


Hugo Wolf (1860 – 1903)                                       ALLE GINGEN, HERZ, ZUR RUH'
                                                                               – Vsi so šli, srce, k počitku (Španska pesmarica)
                                                                              MORGENTAU
                                                                               – Jutranja rosa   (Iz stare pesmarice)
                                                                              NUN LASS UNS FRIEDEN SCHLIEßEN
                                                                              – Daj, skleniva mir    (Italijanska pesmarica)
                                                                              DER GÄRTNER
                                                                              - Vrtnar   (Eduard Mörike)
                                                                              IN DEM SCHATTEN MEINER LOCKEN
                                                                              – V senci mojih kodrov   (Španska pesmarica)
                                                                              TRAU NICHT DER LIEBE
                                                                              – Ne zaupaj ljubezni   (Španska pesmarica)  
                                                                              (Priredba za glas in kitaro: Ansgar Krause)        


Mojca Vedernjak je med leti 1999 – 2003 delovala v ansamblu opernega gledališča Bielefeld (Nemčija). Od leta 2004 deluje kot svobodna umetnica. Na številnih opernih festivalih in v opernih hišah v širšem evropskem prostoru je poustvarila raznolike vloge iz mezzosopranskega repertoarja, med drugim tudi kot Angelina, Rosina, Dorabella, Idamante, Cecilio, Charlotte, Carmen in Marguerite.

Na koncertnem odru je med drugim sodelovala tudi s Filharmoničnim orkestrom Bielefeld, z Bergijskimi simfoniki, s Slovensko filharmonijo, z Bern Bach zborom, z Basel Bach zborom, s Sinfonietto Basel. Pod umetniškim vodstvom dirigentov kot so Dirk Kaftan, Peter Kuhn, Stefan Asbury in dirigentke Monice Buckland je med drugim izvajala tudi »Chants d'Auvergne« Josepha Cantelouba, »Two Love Poems« Norberta Moreta, »Sea Pictures« Edwarda Elgarja in izbor orkestriranih pesmi Alme Mahler. Tudi dela za komorne zasedbe in mezzosopran, kot »Miracles de l'Enfance« Alberta Moeschingerja ali pa »Verdiana«, izbor pesmi Giuseppe Verdija v priredbi za komorni orkester in mezzosopran, so del njenega raznovrstnega koncertnega repertoarja.
S pevskimi recitali in moderiranimi glasbenimi večeri je Mojca Vedernjak gostovala v Ljubljani, Mariboru, Bruslju, Parizu, Bielefeldu, Augsburgu, Bernu, Baslu in v Zürichu. Samospev 20. stoletja, literatura izven uhojenega repertoarja in odkrivanje pesemskega opusa skladateljic je še posebej intenzivno v sodelovanju z dolgoletno glasbeno partnerico, pianistko Stefko Perifanovo. Posneli sta zgoščenki "Banalités" (1998) in "Intoxication" (Pianoversal, 2020), slednjo z izborom samospevov skladateljic Fanny Hensel, Pauline Viardot, Clare Schumann, Luise Greger, Dore Pejačević in Alme Mahler. Z recitali kot "Ladies First" in "Opojnost" sta nazadnje v Baslu, Zürichu, Mariboru in v Ljubljani izvedli recitale s samospevi več skadateljic. Septembra 2020 sta v Zürichu premierno izvedli samospeve "Four Songs" (2019/2020) švicarskega skladatelja Luca Martina. Prva izvedba teh pesmi v Sloveniji je sledila decembra 2021.

Za sezono 2022/23 so Mojca Vedernjak in članice klavirskega tria »Absolut Trio« pripravile program »Preobrazbe« z izvedbami v Švici in v Sloveniji, med drugim tudi Berliozovih pesmi »Les nuits d'été« v priredbi za klavirski trio in mezzosopran. Nadalje bosta Mojca Vedernjak in kitarist Žarko Ignjatović nastopila z recitali samospevov Fanny Hensel, Felixa Mendelssohn Bartholdya in Huga Wolfa v priredbi za glas in kitaro.

Mojca Vedernjak je na AG Ljubljana diplomirala pri prof. Evi Novšak-Houška. Dodiplomska specialistična študija, koncertna smer (razred Kurta Widmerja) in operna smer - operni studio je zaključila na Akademiji za glasbo Basel. Tehtne smernice si je pridobila tudi pri Antonii Denygrovi, Nicola Giustiju, Carol Smith in Neilu Semerju. Je finalistka in prejemnica več nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih kot »XIIe Concours International de Chant de Verviers«, »42. Concours s'Hertogenbosch« in »6. Internationaler Koloraturgesangswettberwerb S. Geszty«. Delovala je kot članica mednarodnega opernega studia v operni hiši Zürich.



Kitarist Žarko Ignjatović se je rodil v Pulju na Hrvaškem. Diplomiral je pri prof. Darku Petrinjaku na Glasbeni akademiji v Zagrebu, hkrati pa je študij kitare zaključil pri prof. Margi Bäuml - Klasinc na Visoki šoli za glasbo v Gradcu. Leta 1995 je opravil triletni podiplomski študij na Mozarteumu v Salzburgu v razredu prof. Eliota Fiska. Aktivno je sodeloval na številnih seminarjih svetovno znanih kitaristov kot so Julian Bream, John Williams, David Russell, Sergio in Odair Assad. Je dobitnik številnih nagrad na nekdanjih republiških in zveznih tekmovanjih.

Od leta 1984 živi v Ljubljani. Je redni univerzitetni profesor za kitaro in komorno glasbo na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in profesor za kitaro na Glasbeni gimnaziji v Celju. Je ustanovni član Društva slovenskih učiteljev kitare EGTA, dolgoletni mentor na poletnih šolah, deluje tudi kot član žirij na domačih in tujih kitarskih tekmovanjih. Koncertna dejavnost ga je popeljala po vsem svetu. Njegov solistični repertoar je raznolik in zajema več kot štiri stoletja, od Milana in Narváeza, pa vse do del sodobnih slovenskih in tujih skladateljev. Poleg solistične igre goji tudi iskreno ljubezen do komorne glasbe in je cenjen glasbeni partner v različnih komornih zasedbah. Še posebej rad nastopa v duu, na primer v kombinaciji s flavto, kitaro, violončelom, klarinetom in glasom. Redno snema za radio in televizijo.

Leta 1998 je izšla njegova prva samostojna zgoščenka z deli Weissa, Piazzolle, Tippetta, Bogdanovića in Rojka. Kot druga je leta 2001 izšla še "Hic et nunc", ki je posvečena glasbi sodobnih slovenskih skladateljev: Krivokapič, Strajnar, Lazar, Kumar, Vrhunc, Rojko. Posnel je dve zgoščenki s kitaristom Jerkom Novakom, eno s čelistom Nebojšo Bugarskim in eno z mezzosopranistko Barbaro Jernejčič Fürst. Leta 2022 je izšla najnovejša zgoščenka “Dialogue”, ki sta jo posnela s klarinetistom Slavkom Kovačičem. Kmalu bo izšla tudi zgoščenka z znamenitim ciklom Franza Schuberta „Die schöne Müllerin“ – „Lepa mlinarica“, ki ga je posnel v sodelovanju z baritonistom Lucasom Somozo Ostercem.